/  2.12.2019 9:02:00  /  1 min

Tunnusluvut ‒ miksi ne ovat tärkeitä?

Tarkastelemalla tunnuslukuja sinun on helpompi analysoida yritystäsi ja ymmärtää sitä. Ennen kaikkea voit tehokkaasti vertailla eri kustannuksia keskenään. Mutta mitkä tunnusluvut ovat tärkeitä ja miten niitä voi parantaa? Tässä on muutama hyvä neuvo.

Avain messinkiä vaaleanpunaista taustaa vasten

Tarkastelemalla yrityksesi tunnuslukuja sinun on helpompi suhteuttaa numerot asetettuihin tavoitteisiin ja nähdä vallitseva yleistilanne. Lisäksi tarkastelu helpottaa vertailua kilpailijoihin, ja saat käsityksen eri kustannusten keskinäisestä suhteesta. Myyntilukusi ovat ehkä hyvät, mutta ovatko varastokustannuksesi tarpeettoman suuret suhteessa myyntiin? Tunnusluvut auttavat sinua yksinkertaisesti analysoimaan ja ymmärtämään yritystäsi paremmin.

Tunnusluvut päätösten perustana

Tunnuslukuja käytetään kuitenkin myös pohjana tehtäessä analyysejä ja taloudellisia päätöksiä. Tunnusluvuista tulee siksi kiinnostavia potentiaalisille sijoittajille tai kumppaneille. Niiden perusteella pankki voi tehdä päätöksen lainan myöntämisestä sinulle ja toimittaja voi päättää, onko se halukas ryhtymään kanssasi yhteistyöhön. Lisäksi hyvät tunnusluvut merkitsevät parempaa neuvotteluasemaa keskusteltaessa luotonantajien kanssa.

Tunnuslukusi ovat myös ratkaiseva tekijä tulevia liikesuhteita ajatellen. Tunnuslukujen tärkeysjärjestys vaihtelee toimialoittain, mutta jotkin niistä ovat aina tärkeitä omasta toimialastasi riippumatta:

  • Voittokate: osoittaa yrityksen voiton suhteessa liikevaihtoon.

  • Pääoman tuottoasteet: mittaavat pääomanhallintasi tehokkuutta. Näitä lukuja voi vertailla sijoittamalla rahaa muuhun kuin yritykseen, esimerkiksi osakkeisiin.

  • Kassavarojen määrä: osoittaa yhtiön lyhyen aikavälin maksuvalmiuden.   

  • Vakavaraisuus: osoittaa, kuinka suuri osa yhtiön varoista on rahoitettu omalla pääomalla.

Paranna tunnuslukujasi

Tunnuslukujen parantamiseen on olemassa keinoja. Maksuvalmiuden parantamiseksi voit yrittää esimerkiksi neuvotella toimittajiltasi pitempiä maksuaikoja ja asiakkaillesi lyhyempiä maksuaikoja. Alalla voi olla käytäntönä ostaa aina 90 päivän maksuajalla, jolloin maksuehdoista neuvotteleminen voi olla vaikeaa. Silloin voi olla viisasta sen sijaan myydä tai lainoittaa myyntilaskut kassavirran parantamiseksi.

Pohditko tapoja parantaa yrityksesi tärkeimpiä tunnuslukuja? Lataa oppaamme:

Opas: Näin voit parantaa yrityksesi tunnuslukuja

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi