/  20.1.2020 8:30:00  /  ~ 2 min

Pk-yrittäjä, oletko oikeasti varautunut taantumaan?

Talousnäkymät ovat viime vuoden aikana synkentyneet ja moni yritys joutuu pitkän noususuhdanteen jälkeen varautumaan mahdolliseen taantumaan.

Pk-yrittäjä, oletko oikeasti varautunut taantumaan?

Vuosikymmeniä yrittäjinä toimineille tässä ei ole mitään uutta – toimintaa vain joudutaan tiukan paikan tullen sopeuttamaan ja kuluja karsimaan vähentämällä väkeä ja leikkaamalla menoja. Samalla pyritään kuitenkin kehittämään myös omaa toimintaa ja panostamaan mm. tuotekehitykseen. Näin ollaan taantuman jälkeen valmiina uuteen nousuun uusilla kilpailukykyisillä tuotteilla.

Tämä korjausliike sujuu suhdannekuoppia jo aiemmin ylittäneiltä yrityksiltä ja yrittäjiltä pitkälti vanhasta muistista. Ja mikäli taantumasta ei tule syvää, selvitään siitä todennäköisesti varsin kohtuullisin vaurioin.

Lainan hinta voi hirvittää

Vaikka hiipuvaan markkinanäkymään osaisikin jo varautua, saattaa rahoitusmarkkinoiden asennemuutos tulla myös konkarille yllätyksenä. Yrityksellä voi esimerkiksi olla pitkäaikaista lainaa, jonka maksusuunnitelman muuttaminen onkin odotettua mutkikkaampaa ja samalla kalliimpaa.

Kassatilanteen kannalta hyvinä aikoina on voitu luottaa myös siihen, että asiat kyllä hoituvat parhain päin myös tiukemmissa paikoissa – ja tarvittaessa vaikka pankkilainalla. Yllätys voikin olla melkoinen, kun pankin lainatiskillä ollaan asiasta täysin toista mieltä.

Pahimpaan hätään on toki tarjolla myös vakuudetonta rahaa, mutta sen kaksinumeroinen korkotaso voi ajaa yrityksen entistä pahempaan ahdinkoon. Tulos hukkuu lainakorkojen maksuun eikä raha enää riitä yrityksen toiminnan kehittämiseen.

Tunteeko pankki todellisen tilanteesi?

Moni pulaan joutunut yrittäjä ihmetteleekin ahdinkoaan – ja aivan perustellusti. Syytä on kuitenkin myös rahoittajissa. Pankkisektori on viime vuosina saneerannut konttoriverkostoaan niin paljon, ettei henkilökunnalla ole enää aikaa eikä mahdollisuuksia perehtyä kunnolla pk-asiakkaidensa muuttuviin tilanteisiin.

Päätökset tehdään kaavamaisesti ja mikäli yrityksen toiminnassa on jotain normaalista poikkeavaa (esimerkiksi heikko omavaraisuusaste), voidaan lainahakemus hylätä saman tien. Vaihtoehtoisesti lainaa tarjotaan ehdoilla, joihin yritys ei käytännössä voi enää suostua.

Viivyttely voi käydä kalliiksi

Olen kuluvan viime vuoden aikana törmännyt jo useaan tapaukseen, jossa edessä häämöttävää rahoituskriisiä ei ole oivallettu tai siihen on havahduttu liian myöhään. Yhtenä syynä lienee pitkä nousukausi, jonka myötä pankkien luottopolitiikan kiristyminen on tuntunut kaukaiselta huolenaiheelta.

Tähän hyvänolon tunteeseen ei kannata kuitenkaan enää tuudittautua. Päinvastoin, juuri nyt on oikea hetki varmistaa yritykselle järkevän hintainen rahoitus, jonka turvin voi luovia mahdollisen taantuman ylitse. Viivyttely voi sen sijaan käydä jopa kohtalokkaan kalliiksi.

Ota siis yhteyttä Collector Bankin ammattilaisiin. Meillä on tarjolla monia pk-yrityksille sopivia vaihtoehtoja, joiden avulla muun muassa lainat ja myyntisaatavien rahoitus hoituvat kilpailukykyiseen hintaan.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

 

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi