/  10.2.2020 8:30:00  /  2 min

Näin valmistaudut ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen

Onko yritykselläsi tarve vapauttaa käyttöpääomaa? Miten valmistautua neuvotteluihin pankin kanssa? Collectorin luottojohtaja Erik Berfenhag kertoo, mitä kannattaa huomioida, kun olet hakemassa ulkopuolista rahoitusta.

Näin valmistaudut ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen

Useimmat yrittäjät ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että kasvun tärkeimpiä tekijöitä on myynnin lisääminen. Tuottojen kasvaessa yritys voi tuottaa enemmän ja laajentua nopeammin. Tilausten lisäämiseksi yrityksen on yleensä investoitava myös resursseihin. Esimerkiksi uusien tuotantolaitteiden hankkiminen, henkilöstön rekrytoiminen ja jakeluverkoston laajentaminen voivat olla ratkaisevia tuotantoyrityksen kasvulle. Toisin sanoen hyvä maksuvalmius on edellytys kasvumatkasta selviämiseen.

Löydä itsellesi sopiva rahoitusratkaisu

Rajallinen maksuvalmius on yksi syy siihen, miksi yrityksen talousjohtaja näkee ulkopuolisen rahoituksen tarpeellisena. Erik Berfenhag on Collectorin luottojohtaja, jolla on kokonaisvastuu yrityksen luottoriskien hallinnasta. Uransa aikana hän on tavannut useita ulkopuolista rahoitusta hakevia talousjohtajia, ja hänen mukaansa yritysten rahoitustarpeiden taustat vaihtelevat.  

– Ulkopuolisen rahoituksen hakemiselle on monia eri syitä. Osa yrityksistä tarvitsee vahvempaa kassavirtaa kasvun rahoittamiseksi, kun taas osalla yrityksistä on tarve palauttaa tasapaino laskukauden jälkeen.

Talousjohtajan on tärkeää ymmärtää ja osata selittää yrityksen rahoituksen tarve, ennen kuin tehdään päätös varsinaisesta rahoitusratkaisusta ulkopuolisen tahon kanssa. Sesonkituotteita myyville yrityksille hyvä ratkaisu voi olla esimerkiksi luotollinen tili. Useimmille yrityksille factoring on kuitenkin parempi vaihtoehto. Yritys voi myydä myyntisaatavansa ja vapauttaa näin käyttöpääomaa sekä luoda mahdollisuuksia strategioidensa toteuttamiselle. Kauppojen lisääntyminen tarkoittaa parempaa laskutusta ja sitoo pääomaa yritykseen.

Yritysrahoitus perustuu uskottavuuteen

Erik Berfenhagin mukaan kaikki liikesuhteet perustuvat molemminpuoliseen luottamukseen, joka on myös edellytys rahoitushakemuksen hyväksymiselle. 

– Tärkein neuvoni ulkopuolisen rahoituksen hakijalle on se, että yrityksen talous kannattaa pitää kunnossa. Yritysten, joilla on esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjä, on myös vaikeampi saavuttaa pankin luottamus. 

Berfenhag toteaa, että myös ensivaikutelmalla voi olla suuri merkitys. Hänen mukaansa yritys voi parantaa mahdollisuuksiaan ulkopuolisen rahoituksen saamiseksi esimerkiksi päivittämällä verkkosivunsa ja olemalla aktiivinen sosiaalisen median kanavissa. Yritys voi lisätä uskottavuuttaan panostamalla sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vahvistavat tavaramerkkiä.

Näin valmistaudut ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen 

Ulkopuolista rahoitusta hakiessa on tärkeää osata kertoa yrityksen toiminnasta luottamusta herättävällä tavalla. Jo muutaman tunnin valmistautumisella voit päästä pitkälle. Erik Berfenhag antaa kolme vinkkiä, joilla rakennat luottamusta hakiessasi yritysrahoitusta pankilta.

Esitä huolellisesti valmisteltu suunnitelma

On tärkeää esitellä tarkat suunnitelmat pankille. Kerro selkeästi yrityksesi toiminnasta ja miksi tarvitset rahoitusta. Pankin tulee ymmärtää kaikki rahoituksen kannalta oleelliset asiat. Valmistaudu vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi yritykselläsi on rahoitustarve? 
  • Mihin rahat on tarkoitus käyttää?
  • Miten laina aiotaan maksaa takaisin?
  • Mitä vakuuksia pankki voi saada?
  • Miksi yrityksen ennusteet ovat realistisia?

Tunne yrityksesi talousasiat

Luodaksesi luottamusta on tärkeää, että osaat vastata kaikkiin yrityksen taloutta koskeviin kysymyksiin. Sinun tulee osata kertoa kaikista pankille esitettävistä ennusteista ja luvuista sekä olla tietoinen yrityksen nykyisistä lainoista ja vakuuksista.

Esittele yrityksesi vakuuttavasti

Kuten kaikissa muissakin myyntitilanteissa, on tärkeää, että osaat kertoa yrityksestäsi vakuuttavasti ja ytimekkäästi. Muista, että vastapuoli ei aina tunne toimialaasi eikä myymiäsi tuotteita tai palveluita. Sinun täytyy vakuuttaa pankki siitä, miksi juuri sinun yrityksesi onnistuu tulevissa investoinneissa ja kasvussa. 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi