/  24.2.2020 8:30:00  /  > 3 min

Myyntisaatavat rahaksi 101: Älä ole Make

Makella oli ongelma. Viimeisen kuukauden Make oli ähissyt joka aamu, päivä ja ilta, yökin, Scanian alla korjaamollaan Vantaan Tikkurilassa oman 10 hengen tiiminsä tukena. Make toimi toimitusjohtajana omistamassaan valtuutetussa merkkikorjaamossa, ja hänelle oli kunnia-asia, että työt hoidettiin hyvällä palveluasenteella, ajallaan ja vieläpä kohtuullisella hinnalla.

Myyntisaatavat rahaksi 101: Älä ole Make

Paljon liikettä – vähän vaihtoa

Myynti oli käynyt aivan käsittämättömän hyvin sen jälkeen, kun Makea oli esitelty Vantaan Sanomissa kuukauden yrittäjänä. Kiky-tunnit eivät riittäneet lähellekään kattamaan miesten tekemiä ylityötunteja, eikä Makella itsellään meinannut jäädä enää aikaa toimitusjohtajan pakollisten velvollisuuksien hoitamiseen.

Rahaakin oli toki tullut. Ei kuitenkaan samassa suhteessa. Make oli hyvän myyjän ja loistavan mekaanikon lisäksi myös hyvä jätkä. Siksi hän oli pyydettäessä antanut muutamille kanta-asiakkailleen, Rekka-Penalle ja Kallen KTK:lle enemmän maksuaikaa, jopa 60pv. Sen lisäksi toki hänen suurimmat asiakkaansa vaativat 90pv maksuehtoa jo muutenkin.

Make oli siis toisin sanoen pahemman kerran lirissä. Kauppa kävi, mutta hänellä oli suuria vaikeuksia maksaa edes varaosia toimittajalleen, saati sitten rojalteja päämiehelleen sekä palkkoja työntekijöilleen, joista monet olivat hänen kavereitaan suoraan ammattikoulusta. Ja sehän ei käynyt ollenkaan päinsä. Pian Make löysi itsensä anomasta pankista lyhennysvapaata omaan henkilökohtaiseen asuntolainaansa. Ennen sitä hän oli toki yrittänyt hakea lainaa yritykselleen, mutta firman taseen koostuessa muutamasta pultista ja mutterista ja oman asunnon ollessa jo valmiiksi pantattu pankille, olivat vakuudet vähissä. Niinpä Make, kunnon yrittäjä kun on, oli päätynyt ensin vähentämään ja sitten lopettamaan palkanmaksun itselleen.

 Vaan mieti, miten pystyt parantamaan kassasi kiertoa ilman syöksykierrettä yrittäjän taloudessa

Make oli sen verran onnekkaassa tilanteessa, että pelkästä omasta taloudesta joustamalla oli mahdollista saada firman tilanne ainakin hetkeksi stabiloitua.  Yleensä näin ei kuitenkaan välttämättä ole, vaan itsensä lisäksi joutuu jo irtisanomaan Maijankin, sekä kirjanpitoa tekevän Tuula-vaimon. Eikä aina riitä tämäkään, tilanteen ollessa pysyvä on hyvin mahdollista, että lainanmaksu ei lyhennysvapaan jälkeen jatkukaan, ja yrittäjän talo siirtyykin pysyvästi pankin omistukseen.

Mikä keino sitten olisi paras moisen kauhuskenaarion välttämiseen?

Koukuta maksuehdolla – Rahat tilille tänään

Factoring, myyntisaatavien osto ja rahoitus, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Perusajatus on, että rahoituskumppani tilittää myyjäliikkeelle heidän myyntilaskunsa mukaisen summan heti, kun taas loppuasiakas maksaa laskun sovitun maksuajan mukaisesti rahoituskumppanille.

Näin myyjäliike saa rahansa nopeammin ja pystyy hoitamaan omat velvoitteensa toimittajille, työntekijöille ja muille sidosryhmille, ehkä jopa omistajalle. Loppuasiakkaalle taas voidaan tarvittaessa tarjota pidempi maksuehto. Sekös se vasta loppuasiakasta koukuttaakin ja erottaa Maken korjaamon Peran Korsossa olevasta. Samalla mahdollistuu vieläkin suurempi kasvu, ja ehkä kohta vaimo saa talon lisäksi poreammeenkin pihalleen.

Mitä tästä opimme? Älä ole Make vaan pohdi aidosti parempia tapoja tasapainottaa yrityksesi talous.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

 

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi