Myyntisaatavien ulkoistuksella eli factoringilla on Suomessa jostain syystä huono kaiku, vaikka kyseisiä palveluja on ollut tarjolla jo 90-luvun lopulta saakka. Jos factoring ei terminä ole tuttu, se saatetaan edelleen kuitata huonosti menestyvien tai lähes konkurssissa olevien yritysten viimeiseksi oljenkorreksi, jolla yrityksen horjuvaa tilaa paikataan. Moni sysää factoring-palveluiden tarjoajat samaan koriin pikavippi-firmojen kanssa. Ne mielletään lähinnä tahoiksi, jotka keräävät tulovirtansa kohtuuttomista koroista ja kipurajoille viedyistä provisioista. Tämä on kuitenkin kaukana totuudesta.
Miksi factoring sitten lisää jatkuvasti suosiotaan, vaikka sen yleinen mielikuva ei ole kehuttava ja vain harva yritys tunnustaa sitä käyttävänsä? Tunnustan, että rahoitusalan ammattilaisena ihmettelen sitä päivittäin.
Suosion kasvulle löytyy selkeää faktaa myös EUF:n (EU Federation) tuoreista tilastoista. Niiden mukaan Suomi on yksi factoringin kärkimaista yhdessä Belgian, Hollannin ja Ranskan kanssa.
Viime vuonna sen arvoksi kertyi meillä liki 26 miljardia euroa, mikä on tuplasti enemmän kuin vuonna 2011. Ja mikä maukkainta, olemme tässä kohtaa selvästi Ruotsia parempia – kuten kiekkokaukalossa.
Kielletyn hedelmän maineessa oleva palvelu kiinnostaa aina, mutta factoringin kohdalla kyse on myös puhtaasta maalaisjärjen käytöstä. Etenkin vientiyritykset ovat nähneet sen tärkeänä osana yrityksen arkista taloushallintoa, rahoituspalettia ja riskienhallintaa.
Jatkossa factoringin merkitys tulee vain korostumaan. Kun perinteiset laskunmaksuajat alkavat virallisesta keskiarvosta 29 päivää, venyä jopa 120 päivään, kumisee kovakuntoisenkin yrityksen kassa jo muutamassa kuukaudessa. Samaan aikaan kun saatavat odottavat kotiutumistaan, kuluvat kassaeurot yrityksen arjen pyörittämiseen eli materiaalihankintoihin, henkilöstökuluihin, lainanmaksuihin ja niin edelleen.
Lisäriskinä ovat mahdolliset luottotappiot ja maksuviiveet, joiden setviminen jälkikäteen käy useimmiten vielä kalliimmaksi.
Ei siis ihme, että perinteisen lainarahan sijaan kerran factoringia kokeillut jää siihen koukkuun. Isot yhtiöt ovat tämän jo oivaltaneet ja tietoisuus kasvaa hiljalleen myös pk-kentällä, jossa arkista pelivaraa on maksuaikojen venyessä selvästi niukemmin.
Saatavat kotiutuvat nopeammin ja täsmällisemmin, maksuviiveet ja luottotappiot pienenevät, yhtiön kassavirta stabiloituu ja tulos paranee.
Meillä Collector Bankissa factoring on tärkeä osa yritysrahoituspalvelujamme, joita räätälöimme päivittäin asiakkaillemme. Ja paino on tässä kohtaa nimenomaan sanalla räätälöinti.
Meidän mielestämme jokainen yritys on yksilö ja tarvitsee sen vuoksi myös yksilöllisiä, juuri sille sopivia ja sen liiketoimintaa edistäviä ratkaisuja. Sama periaate pätee myös factoringiin. Liikkeelle voidaan lähteä pienin, kustannustehokkain ja yrityksen kannalta järkevin askelin. Tervetuloa keskustelemaan lisää.
null