/  20.4.2020 9:30:00  /  > 3 min

Korona ja Factoring – rahoituksen hankkijan muistilista

Korona ja Factoring – rahoituksen hankkijan muistilista

Tätä kirjoitettaessa koronavirus -uutisointi hallitsee mediaa ja on selvää, että sillä on vaikutuksia talouteemme, yritysten kassavirtaan ja riskienhallintaan. Vaikka yrityksen toiminta ei olisi alalla, johon koronavirus suoraan vaikuttaa (esim. ravintola- ja hotelliala), on selvää, että oman asiakaskunnan mahdolliset vaikeudet heijastuvat suoraan myyntiin, tässä tilanteessa yllättävänkin nopealla aikataululla.

Ostamista ilman koeajoa?

Monella yrityksellä on tällä hetkellä pöydällä myyntisaatavarahoitustarjous tai ainakin harkinnassa tarjouksen pyytäminen pankilta ja/tai rahoitusyhtiöiltä tässä yllättävässä ja odottamattomassa tilanteessa, jossa käyttöpääoman hallinta on tärkeää. Joillakin saattaa olla aikaisempaa kokemusta saatavien rahoittamisesta, mutta monella tilanne on edessä ensimmäistä kertaa. Ostajalle tämän palvelun hankkiminen ei ole välttämättä helppoa. Tämä ei nimittäin ole sama tilanne kuin auton hankkiminen, jossa tuotteen voi koeajaa ennen lopullista päätöstä. Ostaja kokee helposti olevansa puutteellisen tiedon varassa hankkiessaan palvelua. Tällöin voi käydä niin, että kiireessä ei ehditä paneutua asiaan ja ostetaan väärän tyyppinen palvelu, joka ei vastaa odotuksia.

Halvalla ei saa hyvää

Millä perusteilla saatavarahoitus tulisi siis hankkia, mihin tulisi kiinnittää huomiota? Tästä aiheesta voisi kirjoittaa pitkänkin romaanin, mutta jos haluaa tehdä pikaisen osto-oppaan, on kyse hinnasta ja laadusta. Hinnoittelun suhteen on selvää, että liian korkeat rahoituskulut käyvät pidemmän päälle kestämättömiksi ja on tärkeää valita palvelu, joka ei kurista yritystä hengiltä (tai ainakin tällaisen palvelun käytöstä kannattaa mahdollisuuksien mukaan luopua ensimmäisen tilaisuuden tullen). Lisäksi on tärkeää selvittää, kuka kantaa luottotappioriskin. Käsillä oleva kriisitilanne tulee valitettavasti kaatamaan monta yritystä Suomessakin ja tästä syystä voi olla tärkeää myydä saatavat niin, että pankki kantaa luottotappioon liittyvän riskin (usein luottotappiot tulevat vanhoilta tutuilta asiakkailta).

Kuka on yhteyshenkilöni?

Erittäin tärkeää on myös palvelun laatu. Halvasta palvelusta ei ole hyötyä, jos se saa reskontran sekaisin ja verkkolaskut eivät mene perille. Lisäksi mitä enemmän reskontrassa on tapahtumia, sitä tärkeämpää on, että palvelu on henkilökohtaista nimetyn yhteyshenkilön kautta ja raportointi on selkeää ja ammattimaista. Jälkimmäinen unohtuu usein ostopäätöstä tehdessä, koska ostaja ei aina ymmärrä tehdä oikeita kysymyksiä hakiessaan uutta palveluntarjoajaa itselleen.

Pikaosto-opas

Alla lista muutamasta tärkeästä kysymyksestä, jotka jokaisen tulisi kysyä pankilta tai rahoitusyhtiöltä valitessaan palvelua:

  1. Kuka kantaa luottotappioriskin rahoitetusta saatavasta?
  2. Miten raportointi hoidetaan?
  3. Saanko nimetyn yhteyshenkilön, johon saan helposti yhteyden tarvittaessa?
  4. Miten sopimuksesta pääsee irti, toisin sanoen mihin sitoudun allekirjoittaessani sopimuksen?

Asiakaspalvelun roolia on myyntisaatavarahoituksessa vaikeaa korostaa liikaa. Olen nähnyt monta ostotapausta, jossa määräävin tekijä on ollut hinta ja reskontra on mennyt sekaisin, koska palvelu ei ole ollut ammattimaista. Eli tähänkin pätee sama kuin moneen muuhun asiaan, ylihintaista palvelua ei kannata ottaa mutta halvinkaan ei ole aina paras. Kehotankin lukijaa pyytämään tarjouksen Collector Bankin myyntisaatavarahoituspalveluista, jotta ei myöhemmin tarvitse katua!

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi