/  4.11.2019 14:58:08  /  2 min

Kestävä kasvu vai tuskastuttava talousturbulenssi?

Arkipäivää monessa yrityksessä: tarjolla olisi mittava ja tuottoisa tilaus, mutta yrityksen kassavirta ei kestä sen toteuttamista. Kassassa on toki riittävästi euroja yrityksen arjen pyörittämiseen mutta ison tilauksen toteuttamiseen kassa ei enää riitäkään.
Kestävä kasvu vai tuskastuttava talousturbulenssi?

Kaiken kukkuraksi nuo kulut on kuitattava pois ennen kuin pääsee itse edes kirjoittamaan laskua. Senkin jälkeen edessä voi olla pitkä odotus, sillä maksuajat ovat esimerkiksi vientikaupoissa helposti 90–120 päivän luokkaa ja myös kotimaassa saatavien kotiuttaminen tapahtuu yleensä nopeimmillaan vasta kuukauden tai puolentoista kuluttua – jos sittenkään. Etenkin uuden asiakkaan kohdalla riskinä ovat aina myös luottotappiot, jotka mittavan tilauksen kohdalla voivat olla toimittajayritykselle jopa kohtalokkaita.

Isosta tilauksesta aiheutuvan ”kassakriisin” paikkaaminen perinteisellä pankkilainallakaan ei välttämättä houkuta. Kun asiakkaan maksukyky on neuvotteluhetkellä ja myös tulevina kuukausina kiikun kaakun, nousee lainanhinta helposti kipurajoille. Lisäksi lainanlyhennykset kulkevat tulosta kutistavana painolastina mukana vielä vuosia eteenpäin.

Kun asiaa miettii, ei ole ihme, että monet yritykset sanovat kohdalle osuville isoille tilauksille suoraan: Kiitos ei.

Factoring nopeuttaa kassavirtaa

Edellä kuvatut tilanteet ovat tulleet allekirjoittaneelle varsin tutuiksi, kun olemme rakentaneet asiakasyrityksille niiden liiketoimintaa tukevia ja usein hyvinkin nopeasti muuttuviin tilanteisiin sopivia rahoitusratkaisuja.

Yksi ensimmäisistä ja toimivimmista rohdoista on ostolaskujen ulkoistaminen eli factoring, jonka avulla yrityksen kassavirta ja pidemmässä juoksussa myös tase saadaan stabiloitua. Laskuihin kirjatut eurot ja dollarit kotiutuvat factoring-kumppanilta saman tien ja mahdollisiin maksuviiveisiin liittyvä ruljanssi siirtyy sekin heidän huolekseen.

Suomeksi sanottuna: kassassa on factoringin myötä pelivaraa myös sellaisiin ”diileihin”, jotka aiemmin tuntuivat liian isoilta paloilta haukattavaksi. Ja kuten tunnettua yksi iso kauppa ja referenssi poikii helposti uusia – etenkin kun yrityksen kassavirta ja avainluvut ovat myös asiakkaan silmissä terveellä pohjalla.

Ennakkoluulottomasti eteenpäin

Vaikka factoringin edut ovat selkeitä, pyörii sanan ympärillä edelleen ennakkoluuloja. Kun otan asian ensimmäistä kertaa esiin, se saatetaan kuitata pikavipiksi, jolla paikataan hetkellisesti yrityksen muutoinkin horjuvaa taloutta ja jossa riskit lopulta kaatuvat asiakkaan syliin.

Silmät alkavat kuitenkin avautua ja mieli muuttua, kun asiakkaalle selviää kuinka yleisestä käytännöstä on kyse. Monille yrityksille se on jo arkinen osa taloushallintoa, rahoituspalettia ja riskienhallintaa. Ja asennemuutos on vielä nopeampi, jos factoring-joukkoon kuuluvat myös kovimmat kilpailijat.

Jatkossa tällaisen rahoituspalvelun merkitys korostuu entisestään, sillä laskunmaksuajat pitenevät ja lisäriskeinä ovat mahdolliset luottotappiot ja maksuviiveet. Niiden setviminen jälkikäteen on tee se itse-metodilla aina kallista ja aikaa vievää.

Siksi on helpompaa ja myös viisaampaa jättää laskutusprosessi osaavalle ja ammattitaitoiselle kumppanille. Samalla voi itse keskittyä kasvuun ja tuloksentekoon sekä positiivisen kassavirran tuomiin etuihin.

Tämän takia on win-win -tilanne jättää laskutusprosessi osaavalle ja ammattitaitoiselle kumppanille. Samalla voi itse keskittyä kasvuun ja tuloksentekoon sekä positiivisen kassavirran tuomiin etuihin.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

 

Kommentit

Yritysblogi

Tilaa yritysblogi